Offical Aishkim Blog
+Follow | Dashboard

Cinta Milik Kita 12
24 January 2010 | 9:43 PM | 0 comments

karya:white lily

Taklimat akhir untuk kerja pengubahsuaian Wisma Kamil sedang berlangsung. Terpancar kepuasan di wajah Aishah. Gembira bukan kepalang bila dia dapat memenuhi kehendak klien yang terkenal dengan sifat cerewetnya itu.

“So, seperti yang anda semua lihat hampir 90% kerja pengubahsuaian sudah di lakukan. Insya

Allah, baki 10% akan dilunaskan hari ni. Emm…ada apa-apa soalan?” Lembut Aishah berbicara.

Dia memandang satu persatu wajah yang terdapat di dilam bilik mesyuarat yang juga selesai diubahsuai. Apabila pandangannya terarah kepada Akim, lelaki itu mengenyitkan matanya. Mengusik Aishah yang tampak serious sejak tadi.

“Aishah, sure ke lagi 10% tu boleh disiapkan hari ni? Kalau tak sempat, esok pun boleh. No need to rushing. Lagipun, tinggal bilik Akim je kan?”

“It’s ok Tan Sri. Pasti hari ni boleh siap. Don’t worry.” Aishah memberi jaminan.

“Aishah, Aishah. Tak payah la berTan Sri, Tan Sri. Panggil Uncle pun dah cukup. Bukannya orang lain pun. Bakal menantu Uncle juga kan.”

Aishah tersipu malu. Mukanya merona kemerahan. (Adeh, malunya hamba!)

Mereka yang lain turut tersenyum kecuali Akim yang galak ketawa.

Sememangnya hubungan antara Akim dan Aishah bukan lagi rahsia di Wisma Kamil. Apatah

lagi, bila Akim terang-terangan mengaku Aishah adalah buah hatinya. Kecoh juga di kalangan staf apabila mengetahui ketua mereka yang tegas lagi garang dilanda virus cinta. Gosip terhangat di pasaran.

“Amboi abang, sakannya ketawa!” Ika mengusik abangnya.

Akim yang menyedari ketelanjurannya segera menutup mulut. (Opps, terlebih sudah!) Dia tersengih.

“Any question?” Aishah menyoal kembali bila keadaan mula reda. Dia memandang Akim. (Gelakkan aku ye. Nanti kau!)

“Rasanya takda kot. So, kita bersurai. Aishah bolehlah proceed dengan baki 10% tu.” Tan Sri Kamil mengakhiri taklimat.

Kesemua staf mulai beredar. Yang tinggal hanya Tan Sri, Aishah bersama pembantunya Vince, Ika dan Akim serta Nana.

“Aishah, Uncle nak jumpa dengan Aishah sekejap. Mari.”

Aishah memandang Akim. Akim pula menjungkitkan bahunya.

“Vince, you proceed first for renovation of Mr. Hakim’s room. Nanti I menyusul kemudian.”

Vince mengangguk. Akim pula memandang Ika dan daddynya.

“Akim, daddy pinjam sekejap je. Tak payah la buat muka macam tu. Nanti daddy pulangkan balik. Jangan la risau sangat. Macam la daddy nak ambik terus. Jom, Aishah.”

Aishah menuruti Tan Sri Kamil ke biliknya. Ika juga turut serta meningalkan Akim terpinga-pinga. Vince hanya memerhati.

“Encik Hakim, shall we?” Vince menyapa Akim yang masih lagi tidak bergerak-gerak.

“Ooo..er…Sure.” Akim mengarukan kepalanya yang tidak gatal. Persoalan bermain di fikiran.

*****

“Uncle nak say congrats atas dua perkara.”

“Dua perkara?” Aishah memandang Ika yang duduk disebelahnya. Ika hanya tersenyum.

“First, pasal renovation ni. Uncle cukup puas hati. Secondly, pasal Akim!”

“Akim?” Aishah mula risau.

“Uncle suka tengok Akim sekarang. Lebih happy dari dulu. Rasanya Aishah tahu sejarah dia dengan si Mila tu kan. Terus-terang Uncle tak kisah siapa pun pilihan dia. Yang penting perempuan tu boleh terima Akim seadanya. Aishah pun tahu kan, Akim tu baran sikit. Tapi kalau kena gayanya, senang nak handle dia. Tu juga yang Aishah berjaya lakukan.” Tan Sri Kamil tersenyum.

“Eh, tak la Uncle. Aishah tak buat apa-apa pun.”

“Betul sis. Abang tu dah lain sekarang ni. Tak mereng macam dulu.” Ika ketawa.

“Ika!”

“Opps. Sorry daddy.”

“Uncle dah pun bercakap dengan daddy Aishah pasal hal ni. Kami tak halang. Tinggal lagi tunggu both of you to decide it.”

Aishah tersentak. (Agak-agak arh. Cepat sangat kot!)

“Tapi jangan risau. Kami takkan masuk campur. Biar orang muda yang tentukan. Cuma kalau ada apa-apa yang berlebihan, sebagai orang tua kami akan turun padang. Aishah faham kan maksud Uncle?”

Aishah mengangguk. (Apsal tiba-tiba aku dengar bunyi paluan kompang ni? Haih!!)

*****

Akim yang berada di biliknya tidak senang duduk. Dari tadi dia mundar-mandir ke kiri dan kanan. Membuatkan Vince pening. Lain yang ditanya, lain yang dijawab. (Tu baru bapak dia kidnap si Aishah tu. Kalau orang lain maunya jadi hijau mamat ni.)

“Encik Hakim, it’s done.”

Kerja pengubahsuaian telah pun selesai dalam masa tiga jam. Akim yang berada di dunianya sendiri tidak sedar langsung kerja-kerja tersebut telah selesai. Bila disuruh beranjak oleh Vince, dia beranjak tanpa banyak soal. Badannya saja di sini tapi hatinya entah melayang ke mana.

“Ye, Vince. Anything?”

“Encik Hakim ok ke ni? I inform tadi yang kerja-kerja pengubahsuaian bilik you ni dah siap. So, ada apa-apa nak ubah ke?”

“Owh, dah siap ek. Cepatnya.” Akim meninjau ke ruangan biliknya. “Ok. Nice. But, wait.” Akim mengambil sesuatu. “Can you put this frame to here?”

Akim mengacukan bingkai yang dipegangnya ke salah satu dinding, betul-betul mengadap tepat ke mejanya yakni pandangannya.

“Sure. But, where you get this frame? So unic.” Vince memuji.

“Cantikkan?” Akim tersenyum bangga.

Vince mengangguk. Salah satu pekerjanya dipanggil. Sekejapan frame tersebut telah pun di gantung.

“Encik Hakim, macamana? Ok tak?” Vince bertanya seraya ianya siap digantung.

Tanpa menunggu lama, Akim menunjukkan isyarat ibu jarinya.

“Kalau macam tu, I keluar dulu. I need to see your boss and my boss to update all the details.”

“Ok. Nanti inform your boss to see me before she left. Boleh?”

“Sure… Rasanya kalau I tak inform pun dia sendiri yang akan ke sini sebelum balik kan?”

“Hahaha. Tau takpe.”

“One more thing, dia tak drive hari ni. So, maybe Encik Hakim boleh hantar dia balik.”

“Really?”

“Yup. I yang offer untuk drive my car.”

“Is it?” Akim pelik.

“Sama macam kat Wisma Kamil ni juga, cerita pasal both of you dah tersebar luas kat our office.

I faham and most important is all of us agree with her choice.” Vince tersenyum.

“Hahaha, bagus…bagus… You ni memang staf yang memahami jiwa bossnya.”

“Ok. I pergi dulu. Thanks for your time.”

Mereka berdua bersalaman sebelum Vince meninggalkan Akim untuk mencari kelibat Aishah dan Tan Sri. Dia menuju ke bilik Tan sri.

Akim masih lagi menatap frame yang siap digantung.

*****

Akhirnya, kerja-kerja pengubahsuaian siap 100%. Tan Sri Kamil bersalaman dengan Vince dan Aishah. Aishah menarik nafas lega.

“Thanks to both of you. Aishah, sekali lagi Uncle nak ucapkan thanks for this.”

“Ni memang dah kerja Aishah. Kepuasan klien adalah polisi syarikat kami.”

“Good. Memang kamu ni mewarisi bakat Tan Sri Qamal Ariffin.”

“Takla. He better than me. Baiklah. Kalau macam tu, Aishah minta diri dulu. Thanks for your time.”

Aishah dan Vince beredar. Ika mengiringi mereka keluar.

“Cik Aishah, Encik Hakim pesan suruh you jumpa dia sebelum balik. I kena pergi dulu ni sebab ada lunch appointment dengan Aizad.”

“Oh, regarding the studio right. Nevermind. Nanti I balik sendiri.”

“Takpe. Ika hantar Vince dulu. Sis pergi jelah bilik abang. Tahu kan?”

Aishah mengangguk. (Perli aku la tu! Takkan la bilik boyfriend sendiri pun tak tahu kan)

Mereka berpisah haluan. Ika mengiringi Vince ke pintu lift manakala Aishah menuju ke bilik Akim.

Pintu diketuk.

“Sayang, you nak jumpa I ke?”

“Ha la. Takkan you nak balik terus tanpa jumpa dengan buah hati you ni. Have a seat.”

“You ni kan ada-ada je. So, how the deco?” Aishah bertanya kepada Akim yang duduk di bucu meja sambil mengadapnya.

“Cantik sangat. Kalau macam ni bertambah semangat I nak kerja tau.” Hidung Aishah di cuit. “Corner yang paling I suka.” Akim menunjuk ke arah dinding yang mana Aishah membelakanginya. Dia berpaling.

“Sayang, ni kan cupcakes yang I bagi you tu?” Aishah kaget. (Biar betul!)

“Yup. Tulah cupcakesnya. Cantik kan.”

“Oh, dear. You ni kan buat I terharu je tau. Mana la ada orang framekan cupcakes.”

“Eh, ada. I lah orangnya. Sumber inspirasi I. Penat I cari kedai yang sanggup untuk framekan cupcakes tu. Nasib baik kawan I ada.”

“Kawan you buat bisnes ni ke?”

“Not really. I ada kawan, housband and wife. Si isteri suka masak plus suka makan. So dia buka kedai kek. I la yang paksa dorang buat. Hahaha, kesian pula I tengok si Velvet dengan Rich tu. Kezutan dorang dibuatnya. Naik pening melayan permintaan I.”

“You ni kan, kejam tau.”

“Tulah, I pun rasa macam tu juga kadang-kadang.” Akim tersengih. “Jom pergi lunch? Felix belanja.”

“Ni arahan ke permintaan?” Aishah mengusik.

“Both!” Akim ketawa.

“Kita temankan si Felix. Kesian dia bila best friend you fly. Sorang-sorang melayan perasaan. Wakaka…”

“Tak baik tau cakap camtu. Jom.”

*****

Akim mencari kelibat Felix. Aishah mencuit lengannya. Menunjuk ke arah meja yang terletak di penjuru ruang.

“Termenung apa! Ingatkan Akma ke?” Akim menegur.

Felix menyeringai. “Bukan la. Aku teringatkan si Aishah.”

“Hoh!” Akim kaget.

Aishah ketawa. Tahu benar dia Felix cuma bergurau.

“Gila kau! Sah-sah la aku teringatkan Akma. Takkan la dia ni pula.” Tunjuk Felix pada Aishah.

“Kus semangat. Nasib baik aku takde heart attack.”

“Apa lah you ni. Maunya I kena ganyang dengan si Akma. Takut…” Giliran Aishah menjawab.

“Apsal, kau ambil set untuk empat orang ni? Kita kan bertiga.” Akim mengira-gira. “Akma balik ek?” Soal Akim.

“Cannot be! Dia tak inform I pun.” Aishah menyampuk.

“Bukanlah. Kalau dia balik sekali pun, buat apa aku ajak korang lunch. Better aku dengan dia berdua je. Romantik sikit. Korang buat semak je.” Felix ketawa.

“Haaa, kau ada skandal ye?” Teka Akim. Keningnya diangkat.

“Huisshh, aku setia dowh. Tak main la skandal-skandal ni. Hari ni kita ada special quest.”

“Siapa???” Soal Akim dan Aishah serentak.

“Hello, everybody. Qhaud in da house.” Munculnya Qhaud menyebabkan Aishah dan Akim terperanjat.

“Bro, bila kau balik? Sikit pun tak inform aku.”

Qhaud dan Akim berpelukan. Kemudian memandang Aishah sambil tersenyum. (Cantik)

“Aku sampai pagi tadi. Straight pergi opis Felix. Dia inform kat aku nak lunch sekali dengan korang. Tu yang aku follow.”

“Ye ke? Kalau kau inform, boleh la jugak aku dengan Felix ambik kau kat airport.”

“Eh, tak payah susah-susah. Lagipun, saja aku nak buat surprised!”

“Surprised la sangat!” Mereka serentak ketawa mendengarkan kata-kata Felix. Aishah sekadar pemerhati. Tidak turut serta dalam perbualan mereka.

Akim memberi isyarat mata kepada Felix. Felix yang memahami menganggukkan kepalanya.

“Bro, kau kena settlekan hutang kau dengan kitaorang.” Serious wajah Felix bertanya.

“Hutang? Bila pula aku berhutang dengan korang ni. Ada ke?” Qhaud berfikir.

“Kau memang pelupa kan. Kena makan kismis banyak-banyak ni. Haha.” Ketawa Akim menyebabkan Qhaud hilang sabar.

“Oit! Jangan buat aku pening la. Straight to the ampang point.” Perintah Qhaud. (Jibaun dua ekor ni memang nak kena!)

“Akim, kau bagitau dia.”

“Ai..Ai..Kapten Felix. Wahai Encik Qhaud yang budiman, siapakah gerangan wanita misteri tempoh hari? Sudilah kiranya mengkhabarkan pada kami berdua.” Akim berpujangga.

Aishah disebelahnya tergelak. (Memang sengal balak aku ni)

Qhaud ketawa terbahak-bahak. Tawanya tidak dapat ditahan-tahan. Geli hati dengan cara Akim bertanya. Beberapa pelanggan di Restoran Sri Melaka melihat ke arah mereka. Barangkali terganggu dengan tawa Qhaud.

“Wanita misteri mana pula ni? Aku tak tahu pun.”

“Tak payah la pura- pura. Sekeh karang!”

“Chill la Kim. Kau ni cuba la kurangkan baran tu.”

Akim tersengih. “Kau la suka mencabar kesabaran aku kan.”

“Nama pun wanita misteri. Belum masanya kot aku bagitau korang. Tunggu dia balik sini dulu ok.” Terang Qhaud.

“Fuiyoo, awek dia mat salih.” Felix mengangkat keningnya.

“Banyak la kau punya mat salih. Tak la. Awek aku tu warganegara sini. Yang korang berdua ni macamana boleh melekat?” Tunjuk Qhaud pada Akim dan Aishah yang duduk dihadapannya.

Akim memandang Aishah lalu tangan Aishah diraihnya.

“Ceritanya macam ni…” Akim membuka cerita dan Qhaud mendengar.

*****

Akim membuka pintu kereta. Mempersilakan puteri kesayangannya keluar.

Aishah tersenyum. “Thanks sayang.”

“Your welcome sayang. Ok. I pergi dulu. Take care tau.”

“Oh ya! Sebelum I terlupa, malam ni my family ajak you dinner at our villa. You free tak?”

“Malam ni? Boleh. Untuk sayang I ni, apa pun boleh.”

“Good boy. So kita jumpa malam nanti ok.”

Akim mengangguk. Dia mencuit pipi Aishah. Aishah bersalam lalu tangan Akim dikucupnya. Akim juga turut melakukan tindakan yang sama.

“Bye sayang.” Akim melambaikan tangan sebelum masuk ke kereta.

Aishah membalas lambaian tersebut sehinggalah kereta Akim hilang di pandangan.

Belum sempat Aishah melangkah masuk, kedengaran namanya dipanggil seseorang. Aishah bepaling. Senyuman yang tadinya terukir manis bertukar kelat.

(Dia ni lagi! Menyebuk betul!)

“Can we talk?” Hafiz menghampiri Aishah.

“I’m not interested! Better you leave now.” Aishah mendengus. Malas untuk melayan lelaki yang berada dihadapannya.

“Aishah, please. Bagi Hafiz curi masa Aishah sekejap je. Please.” Rayuan Hafiz menambahkan tahap meluat Aishah kepadanya.

Aishah melepaskan keluhan. (Kalau aku tak ikutkan, maunya nanti dia terpacak kat sini. Lagi buat sakit mata!) “Just for this time and after this please stay away from my life. I really mean it.” Keras intonasi suara Aishah.

Hafiz mengangguk. Dia mengekori Aishah memasuki ruang pejabat. Kehadiran Hafiz mengejutkan staf ID Enterprise. Mereka yang sedia maklum akan perhubungan Aishah dan Akim tertanya-tanya. Namun, melihatkan reaksi dari air muka Aishah yang tampak bengang, dapat mereka meneka penerimaan Aishah terhadap Hafiz.

“Hem, duduklah.” Aishah mengeluarkan blackberrynya. SMS dihantar kepada Akim.

Sayang, Hafiz at my office now. But not to worry. I will settle this. Mlm nnt I update details. Ok? Luv you.

“Send SMS kat Akim ke?” Soal Hafiz, sinis. Menyampah dia melihat gambar mereka berdua yang diletakkan di atas meja Aishah.

“Mind your own business! You nak cakap apa? I cuma ada masa 10 minit. After this, I have an appointment.”

“Sayang betul you pada Akim tu ye. You ni kan percaya sangat kat dia tu.”

“Yup. I sayang sangat-sangat kat Akim tu and 100% percayakan dia. Any problem with that?”

“Ha ah. Problemnya I sayangkan you. I tak boleh terima hubungan you dengan dia.”

“Look! Itu masalah you. Bukan masalah I. Suka atau tidak, you kena terima hubungan I dengan dia.”

“You tak kenal Akim tu. You ingat dia baik sangat ke!”

“You ni bercakap macam la you tu baik sangat kan!” Sindir Aishah.

Hafiz melepaskan keluhan. “Sayang, I taknak gaduh dengan you. I just nak cari jalan damai.” Pujuk Hafiz.

“Listen! Only Akim can call me that name. Hak you dah terlucut bila you decide untuk putuskan hubungan kita. I tak nampak apa-apa jalan pun dah. Yang I tau, you pilih jalan hidup you sendiri dan janganlah sibuk sangat nak interframe dalam hidup I. Boleh?”

“You ingat senang-senang ke I nak lupakan you! Mentang-mentanglah dah ada pengganti.”

“Shut up! Masa you buat keputusan dulu ada you fikirkan semua ni? Tak kan! So, layak ke you bercakap macam tu!”

Hafiz kehilangan kata-kata. Sememangnya tiada lagi ruang di hati Aishah untuknya. Yang lebih menyakitkan, ruang tersebut telah diambilalih oleh Akim. Hatinya panas.

“Cik Aishah, Encik Kaer Azami from Kaereka is here.” Interkom Aishah berbunyi.

“Ok. Thanks Claudia. Give me one minute.” Aishah memandang Hafiz. “ So, I tak rasa ada lagi perkara yang perlu dibincangkan. I need to meet my client now.”

Tanpa sebarang kata, Hafiz terus berlalu pergi. Pintu dihempas kuat menandakan kemarahannya. (Beware Aishah! Beware!!)

Geleng kepala Aishah melihat reaksi dari Hafiz. (Ada aku kisah!)

Pintu diketuk. Aishah menenangkan dirinya. Nafas ditarik. Claudia muncul bersama kliennya.



Older Post | Newer Post
Welcome
Hye dan Assalamualaikum,harap korg suke blog neh.Komen komenla yew :D

Gosip

ShoutMix chat widget

Video ♥
Ucapan Akim

Ucapan Aishah

Ucapan Aidilfitri Akim

Ucapan Aidilfitri Aishah

Lagu Kita feat Aishkim

Aishkim


Credit
Template by : Jaja
Background by : FPA

Navigations Here

Aishkimmers Linkies Entries