Offical Aishkim Blog
+Follow | Dashboard

3:Masihkah Aku Kau Yang Punya?
26 June 2009 | 9:53 AM | 0 comments
Suara tenor mendiang Lucianno Pavarotti mendendangkan lagu ‘Caruso’ memenuhi ruang kamar besar itu.Rumah besar seperti istana itu bagaimanapun kelihatan agak kosong.Hanya beberapa orang pembantu rumah yang mundar-mandir.Beberapa lukisan Da Vinci memenuhi dinding.Walaupun bukan yang asli tapi harganya masih lumayan.
Majalah Time yang memaparkan seorang lelaki bangsawan Melayu yang menguasai empayar perkapalan di London tersusun kemas.Datuk Asrul menarik nafasnya dalam-dalam.(Nampaknya empayar Mokhzani akan menguasai Malaysia).
“Mak Engku.”
Engku Mahani tersenyum melihat Datuk Asrul yang mencium tangannya.
“Takziah untuk Mak Engku atas pemergian Pak Engku Mokhzani.”
“Yang pergi tetap pergi..yang hidup akan meneruskan hidup.”Engku Mahani hanya tersenyum sedikit tapi penuh sinis.Wajahnya tenang tetapi matanya seperti mempunyai sejuta muslihat.
(Nampaknya Mak Engku masih seperti dahulu).
“Mak Engku kecewa kerana Asrul bersubahat menyembunyikan identiti Engku Ahmad.”
Mata Datuk Asrul terbeliak.Seketika kemudian dia tertunduk.
“Maafkan saya Mak Engku,saya hargai jasa Mak Engku kepada keluarga saya.Saya akan melakukan apa saja untuk kesilapan saya.”
“Bagus.Lepaskan Akim dari Asrul Shipping Company.”
Datuk Asrul memandang tepat ke mata Engku Mahani.Sebaliknya Engku Mahani tidak memandangnya.Malah,membelakanginya.Seorang pengawal peribadi membuka pintu untuk Datuk Asrul.
Lelaki itu hanya tidak mampu berkata apa-apa dan keluar dari situ dengan pengotaan janji yang perlu dilunaskan.
Engku Mahani kembali duduk di atas sofa setelah kelibat Datuk Asrul lenyap dari pandangan matanya.
Engku Ahmad.Satu-satunya anak lelakinya.Anak tunggalnya.Selama 27 tahun dia percaya yang anaknya itu sudah meninggal dunia.Selama itu juga dia meratapi dirinya kerana tidak membenarkan Engku Ahmad berkahwin dengan gadis kampung bernama Fatimah.Rupa-rupanya Engku Ahmad masih hidup.Dengan identiti baru dan berwajah baru.Hati ibunya benar-benar terguris dengan berita yang baru diterimanya setelah pemergian arwah suaminya sebulan yang lalu.Wasiat Engku Mokhzani juga perlu disempurnakan.Jika tidak empayar Mokhzani akan jatuh ke tangan orang lain.
Dendam Engku Mahani kepada Fatimah kembali berdarah.Semakin membuak-buak.Fatimah dan keturunannya yang merampas legasi Engku Mokhzani.Segalanya memerlukan perancangan dan penyiasatan yang teliti.
Engku Mahani tersenyum.Sinis.
*****
Setelah menelan dua biji aspirin,Ramli cuba untuk melelapkan matanya.Tapi fikirannya melayang kembali ke zaman silamnya.
Wajah bondanya bermain-main di setiap sudut fikirannya.Ketegasannya.
Egoistiknya sebagai keturunan elit dan bangsawan.Berbeza dengan ayahandanya.Tenang dan realistik.Pelik betul Ramli dengan prinsip antara dua darjat ibunya.
Engku Mahani sanggup melakukan apa saja.Termasuk menggugat nyawa wanita yang dicintainya.Bukan sedikit kuncu-kuncu yang sedia mengikut arahan bondanya.
Pengenalannya dengan Fatimah yang melanjutkan pelajarannya di London ditentang hebat oleh Engku Mahani.Sehinggalah membawa kepada kemalangan keretanya yang terjunam di gaung setelah pertengkaran hebat dengan bondanya.Belum sampai ajal pastinya,Ramli masih hidup walaupun mengalami kecederaan teruk di mukanya.
Bertitik tolak daripada situ,Ramli tekad mengubah identitinya setelah wajahnya turut berubah akibat pembedahan surgeri kerana kemalangan itu.Polis pula mengesahkan kematiannya setelah hampir 3 bulan dirinya tidak ditemui kecuali rangka keretanya yang terbakar.Atas bantuan sahabatnya Asrul,Engku Ahmad sudah bertukar menjadi Ramli.Mereka juga terpaksa menjarakkan persahabatan itu demi mengelak dihidu bondanya.Dia juga mengahwini Fatimah dan bahagia dengan dua cahaya matanya.Menjalani kehidupan yang harmoni di Malaysia.Titik peluhnya sendiri tanpa mengharapkan empayar Mokhzani.Meninggalkan London,bonda dan ayahandanya.
Paling menyentuh hatinya apabila pemergian ayahandanya hanya diratapi melalui suratkhabar.
(Apakah aku anak derhaka?)
Panggilan telefon di malam kepulangan Akim menggentarkan hati.Walaupun sudah 27 tahun.Ramli masih gentar menghadapi bondanya.
(Bagaimana dia dapat tahu?Apakah motif bonda kali ni?)
“Abang tak tidur lagi?”
Ramli tersenyum memandang isterinya. “Ada satu perkara yang abang nak cakap.”
“Apa?”
“Bonda..bonda ada telefon abang.”
Fatimah terdiam mendengar kata-kata suaminya.Dia terduduk lemah di tepi katil.Tidak berdaya.
Kisah lama akan kembali terungkai.
*****
“Saya tak faham Datuk.Esok saya baru nak ikut kapal.Hari ni saya dah diberhentikan.Datuk tak puas hati dengan saya?”
“Bukan.Awak cuba bawak bertenang dulu.”
“Apa ni Datuk?Saya tak faham.”Akim mengerutkan dahinya.Betul-betul kebingungan.
“Ni.”
Datuk Asrul menghulurkan sekeping sampul surat kepada Akim.
Akim mengambil sampul surat itu dan memandang kembali ke arah Datuk Asrul.
“Mokhzani’s?Mokhzani’s dari London tu?Apa kena mengena dengan saya?”
“Buka surat tu dan baca.Awak ada pertemuan dengan Pengarah Mokhzani’s esok.”
Akim terkebil-kebil tidak mengerti.Tiba-tiba dia dibuang kerja.Temujanji dengan Pengarah Mokhzani’s.Pertunangannya dengan Aishah yang mungkin di hujung tanduk jika dia tidak bekerja.Semuanya berlaku dengan pantas dan aneh bagi Akim.
*****
Akim memandang lesu ke arah Aishah.
“Akim bengang.Akim tak tau nak cakap kat ibu dan ayah macam mana.Beriya nak pergi sailing.Tiba-tiba Datuk Asrul bagi surat 24 jam.”
“Entahlah.Aishah pun tak tahu.”Aishah memegang lembut tangan Akim.Cuba memujuk hati kekasihnya.
“Ni pulak appointment dengan Pengarah Mokhzani’s,Yang Mulia Engku Mahani Engku Mokhtar.”
Akim menghulurkan surat itu kepada Aishah.Aishah membaca isi surat itu.
“Pelik.Tak ada pula dinyatakan apa tujuannya.”
“Entahlah,sayang.Tapi Mokhzani’s tu salah satu anak Melayu yang paling taiko dalam business shipping kat London tau.Sayang,positif ke negatif?”
“Pergi aje la..mana tau nak offer job ke?”
“Akim mentah sangat,tak sempat nak ke mana pun.Macam mana la syarikat yang high profile macam tu boleh pandang Akim?”
“Think positive,sayang.”
“Jangan tak jadi tunang pulak kalau Akim tak ada kerja buat sementara ni.”
“Tengoklah macam mana nanti.Mana tau ada Datuk lain yang meminang dulu.”
“Ah,banyaklah Datuk.Dapat datuk bercucu baru tau..hehe..”Akim menarik tangan Aishah dan berjalan menyusuri di celah-celah orang ramai yang memenuhi Bintang Walk.
“Sayang,tak takut ke kalau betul ada Datuk nak meminang Aishah?”Aishah tersenyum nakal sambil memaut lengan Akim.Sekilas terbayang wajah Datuk Azis di minda Aishah.
“Takkan sayang tergamak nak terima kan?”
Akim dan Aishah saling tersenyum.Penuh keyakinan di hati masing-masing yang mereka tidak dapat dipisahkan.
*****
“Fail Datuk Azis nanti berikan saya.”Pesan Ramli kepada setiausahanya yang baru sampai di pejabatnya.Tombol pintu pejabatnya dibuka.
Ramli tergamam melihat bondanya berdiri di dalam bilik pejabatnya.Mukanya pucat,ditoreh pisau pun belum tentu berdarah.Wajah yang cuba dielakkan selama 27 tahun kini berdiri megah di hadapannya.
Engku Mahani memandang anaknya dari atas ke bawah.
“Sekalipun berubah wajah,bonda masih dapat mengenali anak bonda.”
Ramli tidak menjawab.Tidak seperti pertemuan ibu dan anak yang sudah lama terpisah.Pertemuan ini dingin dan tegang.
“Ahmad tahu kan ayahanda sudah tiada?”
Ramli menelan air liurnya.Cuba menahan sendu mengingati ayahandanya.Lebih terkilan kerana tidak dapat mengucup dahi ayahandanya sebelum jenazahnya dikebumikan.
“Bonda..hmm..maafkan Ahmad.”Suara Ramli tersekat-sekat.Dia masih tidak mampu memandang wajah bondanya.Perasaan gentar masih menyelubungi hatinya.
“Jangan risau..bonda maafkan Ahmad.Dan..”
Engku Mahani mengangkat gambar Akim dan Zizi yang terletak di atas meja Ramli. “Bonda ke sini untuk cucu-cucu bonda.Terutamanya Akim.”
“Akim?Apa yang bonda nak buat dengan Akim?”Peluh dingin membasahi dahinya.Namun kudratnya belum cukup kuat untuk memandang bondanya.
“Jangan risau.Bonda hanya memikirkan yang terbaik untuk Akim.”Engku Mahani menepuk bahu Ramli sebelum berlalu pergi.
“Oh,ya.Kirim salam untuk Fatimah.Kirim salam penuh kasih sayang daripada ibu mertua untuk menantunya.”
Engku Mahani berlalu sambil dituruti pengawal peribadinya.
Ramli terduduk di atas sofa.Dadanya berombak.Sesak.Walaupun sudah lama,nada suara bondanya masih tidak berubah.Masih sama.
Atau apakah hanya mainan perasaannya?
*****
Akim memandang kembali alamat di surat itu.(Betullah!).Dia terpukau memandang rumah sebesar istana yang tersergam indah di hadapannya.(Hebat Mokhzani’s ni!)
“Tuan Afiq Hakim?”
“Err..ya..”Akim terkebil-kebil memandang lelaki berkot hitam yang entah dari mana muncul secara tiba-tiba di hadapannya.
“Ikut saya.”
Seperti dipukau,Akim menuruti lelaki itu tanpa sebarang bantahan.Langkah mereka terhenti di sebuah kamar besar di rumah itu.
Akim tersenyum melihat kehadiran wanita tua yang masih kelihatan elegan.(Ni la kot Engku Mahani..).
“Akim,cucu nenek.”
Akim tergamam apabila dirinya dipeluk Engku Mahani.Aneh dan semakin pelik.Itu yang dirasanya.
(Cucu?)
*****
“Cucu?Entahlah sayang,Akim tak tahu nak cakap apa.”Akim masih tidak percaya dengan apa yang berlaku di tengah hari.
“Wah,tiba-tiba sayang dah jadi keturunan Engku.Maafkan patik,tuanku”Aishah ketawa kecil.Mengusik Akim.
“Sayang,serius la.Pelik bin ajaib.”
“Okay,apa yang mak engku tu cakap?”
“Dia cakap yang ayah anak dia.Hmm..ada perselisihan antara diorang yang membawa perpisahan antara diorang.Dahsyat juga ayah.Tapi Mak Engku cakap semuanya dah okay.Akim call ayah,dia cuma cakap ok.Sayang,tak rasa pelik ke?”
“Tak adalah.Hal Mak Engku dengan paklong tu hal diorang.Lagipun dia layan Akim dengan baik kan?”Aishah cuba berfikiran positif.
“Entahlah,sayang.Akim pun tak nak peduli sangat.Apa-apa ajelah.Kalau Queen Elizabeth ngaku Akim ni cucu dia pun,Akim tetap macam ni.Masih Akim yang dulu.Kan sayang?”
“Betul-betul..”Aishah ketawa kecil apabila hidungnya dicuit Akim.
Segalanya mudah dan senang bagi Akim dan Aishah.Segalanya hanya berfokus kepada warna hitam dan putih bagi mereka.Hakikatnya dunia ini berwarna-warni.
Langit juga tidak selalunya cerah.
*****
“Mila ada kat mana ni?”
“Aishah,Mila kat depan ni.”
Aishah ketawa kecil melihat Mila melambai-lambai di hadapan Butik Vincci.(Tak nampaklah pulak).
“Sorry, Mila.Aishah lambat.Ada hal kat office tadi.”
“Tak pe,Mila pun baru saja sampai.”
“Hafiz tak ada?”
“Entahlah,dia pun dah lama tak contact Mila.Tengah cari kerja kot?Dia tak ada call Aishah?”
Rasanya baru semalam Hafiz menghubunginya.Tapi Aishah mengambil keputusan untuk tidak memberitahu Mila.Risau jika menimbulkan salah faham.Kepalanya digeleng-gelengkan.
“Hmm..entahlah Hafiz tu..”
“Hmm..mengeluh panjang tu.Kenapa Mila?”
“Tak ada apalah Aishah,jom kita cari barang.Hmm Akim suka apa?”Mila cuba menyembunyikan perasaannya.
“Banyak.Paling dia suka kasut Nike,PS3 dan perfume Paco Rabbane.Tapi ni kan majlis pertunangan ajer.Macam meriah pulak nak beli segala.”
“Tak ape lah.Sekarang zaman millennium.Masa bertunang nak bagi kereta pun tak apa.”
“Ha’ah..kereta sorong..hihi..ops..”Asyik ketawa Aishah dan tidak sengaja melanggar seorang wanita.Jatuh bertaburan beg kertas yang dijinjingnya.
“Maafkan saya puan.”Kelam-kabut Aishah mengutip pakaian yang bertaburan tanpa memandang wajah di hadapannya.Mila turut membantunya.
“Bukan puan,Mak Engku.”Aishah terasa yang lengannya dipegang wanita itu.Wajahnya didongak memandang wajah yang berkata-kata itu.
“Mak Engku?”
Wanita di hadapannya tersenyum sinis sambil merenungnya tajam. “Dan kamu..Siti Aishah kan?”
Aishah memandang ke arah Mila yang turut hairan dengan pertanyaan wanita yang menggelarkan dirinya Mak Engku itu.
(Macam mana dia boleh tau nama aku?)
Orang ramai yang memenuhi ruang legar Mid Valley tidak mempedulikan apa yang berlaku.Masing-masing lebih mementingkan hal masing-masing.
Seribu persoalan berlegar-legar di minda Aishah.

Labels: , , ,


Older Post | Newer Post
Welcome
Hye dan Assalamualaikum,harap korg suke blog neh.Komen komenla yew :D

Gosip

ShoutMix chat widget

Video ♥
Ucapan Akim

Ucapan Aishah

Ucapan Aidilfitri Akim

Ucapan Aidilfitri Aishah

Lagu Kita feat Aishkim

Aishkim


Credit
Template by : Jaja
Background by : FPA

Navigations Here

Aishkimmers Linkies Entries