Offical Aishkim Blog
+Follow | Dashboard

Aku Kau Yang Punya 12
02 June 2009 | 10:13 AM | 0 comments

Aril meletakkan jaket Prada itu di atas sofa.Dia memicit-micit dahinya yang berdenyut-denyut.Diseluknya poket seluar Giorgio Armani dan mengeluarkan kunci kereta MR2 yang diletakkan di atas meja.

Pendingin hawa itu langsung tidak membantu untuk meyejukkan badannya yang berpeluh.Fikirannya melayang-layang mengingatkan perbualannya dengan doktor yang merawati Cabby.

25 minit sebelum itu..

“Masalahnya encik,dia sendiri menolak kaedah rawatan yang kami berikan.Jika berterusan begini,dia akan terus menghadapi masalah dehidrasi dan lebih teruk jika dia mengalami kerosakan ginjal.”

“Saya sanggup membayar kos rawatannya.”Aril merenung ke wajah doktor bertubuh kecil itu.Doktor itu tersenyum sambil memegang bahu Aril.

“Saya rasa yang Cik Cabby perlukan adalah sokongan dan harapan daripada orang yang dia sayangi.”

Seekor kucing parsi melompat naik ke atas paha Aril.Aril mengusap-usap kepala kucing berbulu putih itu.Kucing itu mengiau-ngiau manja sambil menjilat-jilat jari Aril.Aril mendukung kucing itu dan berjalan ke dapur.

“Awok,jom kita makan dulu.”

Kucing Parsi yang memakai loket nama Cabby itu mengiau-ngiau manja sambil ekornya yang panjang mebelai-belai tangan Aril.

*****

Pagi itu Aishah dan pembantu Puan Fatimah yang setia,Qiqi agak sibuk sikit dengan orang ramai yang datang ke salon.Salon kecil itu hanya ada 3 orang hair stylist sahaja.Kelam-kabut juga mereka kerana Puan Fatimah tiada pada pagi ini.

“Fatty tak ada ye pagi ni?”

“Puan Fatimah ada appointment Puan Ida,petang nanti dia ada.”Aishah tersenyum-senyum menyambut pelanggan tetap salon ini,Puan Ida Nerina dan Datin Syaffi.

“Alah Syaffi,Fatty sekarang busy sampai tak nak lunch dengan kita.”

“Even I call pun dia tak jawab.Ida,dia ada kerja ler tu.”

Aishah tersengih-sengih mendengar perbualan dua orang sahabat baik itu.Nak menyampuk takut tak kena hujung pangkal cerita.

“Hai.”

Akim muncul di hadapan Aishah sambil tersenyum manja.

“Hai.”Aishah menjawab dengan nada yang malas sambil terus menyambung kerjanya.Akim memandang ke arah Puan Ida dan Datin Syaffi yang sedang berbisik-bisik sesama mereka.Akim tersenyum ke arah mereka berdua.(Mengumpat ler tu).

“Akim minta maaf pasal semalam.”Akim memandang ke arah Aishah yang tidak mempedulikan kehadirannya.

“Maaf?Setiap kali Akim buat hal,Aishah maafkan.Mungkin yang akan-akan datang pun Aishah maafkan.Tapi macam mana dengan Hafiz dan Abang Aril?”

“Hafiz mungkin..Aril tidak.”

Kata-kata Akim membuatkan Aishah geram.(Kenapalah kau ni suka cari pasal dengan orang?)

“Aishah,petang ni jumpa Akim kat KLCC Park?Lepas kerja.”

Aishah menzipkan mulutnya sebagai tanda tidak mahu bercakap dengan Akim.Puan Ida dan Datin Syaffi yang berada di situ semakin teruja melihat tingkah mereka berdua.

“Aishah?”

Aishah menggelengkan kepala dan merapatkan mulutnya.

“Aishah.Aishah,Aishah,Aishah!”

Aishah masih tidak mempedulikan Akim.Mulutnya masih rapat berkunci.Akim bangun dan keluar dari salon.Tidak lama kemudian dia datang balik dengan sebuah gitar dan duduk melutut di hadapan Aishah.Bertambahlah teruja Puan Ida dan Datin Syaffi.

“Semua orang kat sini dengar!Aishah tak nak maafkan Akim.Akim akan nyanyikan lagu ini untuk Aishah.Siapa rasa Akim betul-betul ikhlas minta maaf,tepuk kuat-kuat!Okey!”

“Okey!”Tiba-tiba pelanggan yang berada di situ memberi sokongan buat Akim.Apatah lagi Puan Ida dan Datin Syaffi. “Malaysia boleh!”

Aishah membulatkan matanya.(Kau buat malu aku je!)

“Semua dengar okey?”Akim memetik-metik gitarnya.

Sedetik wajahmu muncul dalam diam..

ada kerdipan ada sinar..itukah bintang atau rembulan?

Terima kasih ku ucapkan..izinkan ku mencuri bayangan wajahmu..

izinkan ke mencuri khayalan denganmu..

maafkanlah ohhhh..andai lagu ini mengganggu ruangan hidupmu..

kau senyumlah oh..

sekadar memori kita di kedai salon ini..hehe..

kau ilhamku..kau ilhamku..

Akim tersenyum memandang Aishah yang mukanya sudah kemerah-merahan menahan malu.

“Siti Aishah sudi tak maafkan Afiq Hakim?”

Aishah terdiam menelan air liurnya.(Adeh..malu siut!)

“Maafkan aje!”Tiba-tiba Puan Ida bangun dengan muka teruja sambil menepuk-nepuk tangan.Malah semua orang di situ menepuk tangan sebagai tanda memberi sokongan untuk Akim.

“Maafkan!Maafkan!”Jerit beberapa orang pelanggan di situ.Datin Syaffi turut menjerit bersama-sama mereka.Masing-masing teruja dan berdebar menanti jawapan Aishah.

Aishah merenung geram ke arah Akim yang tersengih-sengih.Geram ada.Sayang ada.Terharu pun ada.

“Aishah maafkan Akim.”

“Yes!”Akim bangun gembira sambil diberi tepukan oleh orang ramai yang berada di situ.

Puan Ida dan Datin Syaffi saling berpandangan dengan wajah terharu.(So sweet budak-budak ni..huhu..).

*****

Habis kerja Aishah terus mendapatkan teksi dan menuju ke KLCC Park.

Dia mengamati sekali lagi SMS yang diberikan Akim.

JANGAN MAKAN LAGI,TUNGGU AKIM SAMPAI.KITA AKAN DINNER SAMA-SAMA.TUNGGU AKIM SAMPAI TAU.

Aishah tersenyum sendirian.Entahlah,tetapi perasaanya begitu berbunga-bunga.Sukar dirinya untuk mengerti mengapa dia merasa sedemikian.Tiada lafaz rindu..apatah lagi cinta..tetapi jauh di sudut hatinya dia tahu yang dia menyayangi Akim.Aishah mengerut dahinya memikirkan sesuatu yang dia hampir terlupa.(Eh,hari ni harijadi aku).

Senyuman Aishah semakin menguntum dan teksi berwarna merah putih itu semakin meluncur laju ke KLCC Park.

*****

Terdapat dua huruf A yang terpatri di atas loket berbentuk hati.Akim tersenyum.(AA..Akim dan Aishah.).

‘Okey,puas hati?”Tanya tuan kedai emas itu.

“Puas hati dan cukup puas hati.”

Sudah seminggu Akim menempah rantai berloket hati itu.Dia terpaksa menjual motosikal kesayangannya semata-mata untuk rantai itu.Tetapi dia memberitahu ibu yang motosikalnya terpaksa ditolak kerana selalu rosak.Ibunya memberikan kereta Nissan Sunny lama untuk digunakan untuk kemudahannya.

` Memang Akim sayang dengan motosikal RXZ itu.Sejak dari darjah 6 lagi dia menyimpan elaun yang diberikan ibu dan ayahnya untuk membeli motosikal itu.Di campur kerja part time semasa menuggu keputusan PMR baru dia dapat memiliki motosikal itu.Entahlah,dia pun tak tahu bila munculnya perasaan itu kepada Aishah.Minah kutu yang paling dibencinya itu.

Antara Aishah dan motosikal RXZ..dia terpaksa mengorbankan motosikalnya itu demi hadiah harijadi Aishah.

WAK ADA MESEJ WAK!

Akim pintas membuka paparan SMS di telefon bimbitnya.(Aishah kot!)

AKIM,CABBY RASA SEDIH SANGAT..TOLONG JUMPA CABBY DI HOSPITAL..

Akim menarik nafasnya dalam.Direnungnya kotak berisi rantai berloket AA itu.Fikirannya terawang-awang di antara dua jalan yang sukar.

*****

Jam sudah menunjukkan pukul 10 malam.Perut Aishah mula menyanyi-nyanyi menahan lapar.Sejak pukul 8 malam tadi dia menunggu Akim.

Mujurlah ada orang yang masih ramai lagi berlegar-legar di KLCC Park.Aishah mula berasa pening kepala dan mual.Terasa tidak berdaya yang amat sangat.Dalam keadaan yang lemah dia sempat menekan SMS.

AKIM,AISHAH RASA MACAM NAK PITAM.

Tanpa disedari dia menekan nama Hafiz sebelum suasana menjadi gelap.Aishah tidak nampak apa-apa lagi.Hanya gelap gelita dan kedengaran sayup-sayup suara orang ramai di sekelilingnya.

“Aishah tunggu Akim..Akim..”Perlahan-lahan suaranya semakin lemah dan lemah.

*****

Kelam-kabut Hafiz berlari-lari menuju ke KLCC Park.Selepas mendapat SMS Aishah,Hafiz cuba menghubungi Akim tapi taliannya seolah dimatikan.Mujurlah Qiqi memaklumkan yang Aishah menunggu Akim di KLCC Park.Mujurlah juga kebetulan dia berada di Isetan semasa itu.

Hafiz tertarik melihat sekumpulan orang ramai yang berkumpul ramai di satu tempat.Hafiz menolak-nolak orang ramai di situ sebelum melihat Aishah yang sudah rebah dengan beberapa orang wanita sedang mengipasnya.

“Ya Allah,Aishah.”

Hafiz pantas mengendong Aishah yang tidak sedarkan diri dan berlari pantas di celah-celah orang ramai.

“Ke tepi..ke tepi..dia kawan saya..ke tepi!”

Hafiz cuba melepaskan diri di celah-celah orang ramai yang turut panik dengan keadaan yang berlaku.

*****

Cabby masih memegang erat tangan Akim.

“Akim,jangan tinggalkan Cabby..”

“Jangan risau,Akim masih ada kat sini.”Akim berbisik perlahan ke telinga Cabby yang seolah meracau-racau dalam tidur.

Fikiran Akim menerawang memikirkan Aishah yang menuggunya di KLCC Park.Jam sudah pun menunjukkan pukul 10.30 malam.Talian telefonnya pula menghadapi masalah.Entah kenapa ada gangguan sehingga offline.Direnungnya juga Cabby dengan rasa simpati.Dia teringat-ingat kata doktor yang memesannya supaya memberi sokongan kepada Cabby jika dia mengalami kemurungan.

WAK ADA MESEJ WAK!

Akim menarik nafas lega mendengar mesej telefon bimbitnya.Mesej telefon bimbit itu dipaparnya.

AKIM,AISHAH ADA KAT RUMAH AKU.DIA PITAM TADI.

Akim tergamam membaca mesej daripada Hafiz itu.Cabby pula masih menggenggam tangannya dengan erat seolah-olah tidak mahu melepaskannya pergi.

Labels: , , , ,


Older Post | Newer Post
Welcome
Hye dan Assalamualaikum,harap korg suke blog neh.Komen komenla yew :D

Gosip

ShoutMix chat widget

Video ♥
Ucapan Akim

Ucapan Aishah

Ucapan Aidilfitri Akim

Ucapan Aidilfitri Aishah

Lagu Kita feat Aishkim

Aishkim


Credit
Template by : Jaja
Background by : FPA

Navigations Here

Aishkimmers Linkies Entries