Offical Aishkim Blog
+Follow | Dashboard

Ku Kejar Kau Lari:Chapter 2:I'm a cheerleader
20 November 2009 | 2:00 PM | 0 comments

Pagi itu Akem datang awal ke sekolah.Essei Ekonomi pun awal-awal lagi diletak di atas meja Puan Khadijah.Prinsipnya mudah,nakal tetap nakal tapi pelajaran jangan dilupa.Keputusan SPM yang tidak begitu dibanggakan dijadikan inspirasi untuk berjaya dalam STPM.Bila-bila masa sahaja dia boleh melanjutkan pelajaran ke luar negara dengan wang ayahnya.Tapi Akem lebih puas jika dia mendapat keputusan yang baik untuk ke menara gading.

“Hai..Abang Akem..”

“Waalaikumussalam..hai..hai..”Akem melambai tangan ke arah juniors yang melambai-lambai tangan kepadanya.Womaniser,player bukannya dia pinta.Tapi populariti itu tidak dapat dielak.Aura diminati ramai yang tak dapat dipadam.

Skreeettt..

Bunyi brek basikal ditekan mengejutkan Akem.Dia tersenyum sinis melihat Aishah menunggang basikal yang dibelinya.Aishah sekadar menjeling sambil turun daripada basikal.

“Nasib baik kau tunggang basikal tu,kalau tak..aku bunuh kau..hehe..”

“Kau kenapa?Lahir kat penjara ke?Asyik-asyik nak bunuh orang..kejap nak langgar orang?”

Akem tidak menjawab soalan Aishah.Dia berlalu pergi sambil bersiul melodi lagu ‘Madu Tiga’ versi Ahmad Dhani.Aishah menggalas begnya dengan kasar.(Buduh!)

“Aik,apa dah jadi?”

Pertanyaan Dafi menyebabkan Aishah mati kutu.Dia memusing ke belakang dan melihat Dafi bermain-main dengan loceng basikal Akem itu.

“Errr.err..panjang ceritanya.”

“Pendekkanlah.”

“Basikal tu Akem yang bagi.”

“Dafi punya?”

“Dah kerempeng..Akem langgar.”

“Tak guna!”Dafi menyepak basikal yang dibeli Akem.Aishah cepat-cepat menahan basikal itu daripada terjatuh.

“Awak jangan jahanamkan basikal ni pulak.Saya dah tak de idea nak kelentong abah.Ini pun saya cakap saya menang basikal ni sebab masuk peraduan Tongkat Ali Café.”

“Petang ni latihan ragbi kau siaplah.”

“Apa?”

“Tak de apa-apa.”Dafi mengeluarkan not seringgit daripada dompetnya dan meletakkan ke atas tapak tangan Aishah.

“Apa ni?”

“Saya tak ada hutang dengan awak,awak tak ada hutang dengan saya.Saya cuma nak kutip hutang dekat Akem.”

“Tapi..tapi..”

Dafi tidak menghiraukan Aishah dan berlalu pergi meninggalkannya seorang diri di tempat letak kenderaan murid.Aishah menggaru-garu kepalanya yang tidak gatal.(Petang ini latihan ragbi,apa yang Dafi nak buat kat Akem?).

“Amboi basikal baru,menang peraduan Tongkat Ali Café ke?”

Suara Marsha memerlinya seperti masuk telinga kanan keluar telinga kiri.Duo BFF tersenyum sinis sambil ketawa mengekek.

Aishah menjelir lidahnya.(Dubuk!).

*****

Dewan gimnasium itu riuh dengan latihan pasukan sorak St.Jacob.

“Apa?Linda kena demam campak?Habis?Macam mana ni?Kita dah kurang satu flier.Minggu depan ada perlawanan ragbi dengan Methodist.”

“Isma,I boleh jadi flier.”Marsha menawarkan dirinya sambil tersenyum ceria.

“I sokong..I sokong..s.o.k.o.n.g..sokong!”Dayana memberikan sokongan kepada BFF dengan penuh semangat.

“Tak sokong!Tak sokong!T.A.K..S.O.K.O.N.G..Tak sokong!”Ahli-ahli pasukan sorak yang lain membantah.

“Kejamnya.Sebab tak sokong?”Marsha meminta kepastian.

“Jangan le main redah jer!Sebagai seorang flier,macam saya dan Stacy..mestilah comel dan ringan.”Nadia Haswani Datuk Hasnan yang merupakan seorang flier memberikan pendapatnya.

“Kauorang bukan comel tapi pendek.”Dayana mempertahankan BFF.

“Whatever,bimbo.”Kata-kata Nadia disambut dengan gelak tawa ahli sorak yang lain.

“Okay,girls..keputusan majoriti saya terima.Sebagai kapten,saya cadangkan kita cari flier baru sementara Linda sakit.Saya setuju dengan Nadia.Flier mesti berbadan kecil.Kalau tak macam mana nak lambung di atas piramid.Ada apa-apa cadangan?”

“Kapten,macam mana dengan Mila?”

“Okay,Stacy..Mila kecil tapi dia tak ada basic gimnastik.Nanti ada yang patah riuk pulak.”

“Kapten,saya cadang student baru nama Aishah.”

Kata-kata Nadia menyebabkan semua ahli sorak terdiam.

“Kau kenapa Nadia?Kau dapat H1N1 lepas balik holiday dari London ke?”Marsha cuba membantah cadangan Nadia.(Aishah?Eew!).

“Eh perempuan,diam kejap boleh tak?Masa dia daftar ari tu,saya ada kat office.Saya sempat baca resume dia.Dia merupakan gimnas masa kat sekolah lama dia.Not bad sebab dia pernah wakil sekolah untuk MSSD.Even dia ada blackbelt dalam taekwando.”

“Hemm..”Isma terdiam seketika.Memikirkan sesuatu.

“Come on kapten..kitaorang tau pasal kapten suka kapten ragbi tapi ni masalah pasukan sorak.Lagipun takkan Akem nak budak loan macam dia kan?”Stacy cuba meyakinkan dan membodek Isma.

“Betul juga..kapten ragbi hanya sesuai dengan kapten cheerleader kan?”Isma tersenyum.Dia menjeling ke arah Nadia.Nadia memalingkan muka ke arah lain.

Semua ahli pasukan sorak mengangguk dalam terpaksa kecuali duo BFF dan Nadia.

“Okaylah,saya professional dalam hal ni.Tapi kita kena audition dia dulu.”

“Jangan risau kapten,kitaorang dah suruh junior panggil dia.”Jawab Nadia dan Stacy serentak.Isma menjuih bibirnya.(Amboi,cepatnya..macam tau saja yang aku akan setuju jugak nanti).

Tidak lama kemudian,Aishah datang dengan uniform sekolah yang lengkap.Isma memandangnya atas dan bawah.

“Kau pakai tight short tak?”

“Kenapa?”(Nak mencabul ke apa?)

“Kau pakai tak?!”Isma meninggikan suara.

“Pakailah!”Jerit Aishah kembali.

“Tengok..dia dah sedia.”Nadia menyampuk sambil tersenyum.

“Sedia?Sedia untuk apa?”Aishah tidak mengerti,dia menggaru-garu kepalanya.Sebenarnya tight short itu dipakai untuk menjamin keselamatan daripada diskodeng ketika menunggang basikal.

“Kau buat split sekarang.”

“Kalau aku tak nak?”

Isma mengetap bibirnya.(Degil budak nih..tampar karang!).

“Kau buat split sekarang kalau tak aku suruh Akem jahanamkan basikal kau pulak.Buat!”

Aishah mengeluh kecil.(Gila betul budak-budak sekolah ni..).Dia terus melakukan split berturut-turut sebanyak 10 kali.Sebaik mendarat dia mencekak pinggangnya.Semua ahli pasukan sorak bertepuk tangan kecuali macam biasa duo BFF.Nadia menunjukkan ibu jarinya sebagai tanda bagus.

“Kau nak suruh aku buat apa lagi?Karate hidung kau?”

“Huh,mengada-ngada..”Isma mendekatkan dahinya dengan dahi Aishah.”St.Jacob buat piramid.”

Seraya itu 5 orang ahli pasukan sorak terus mendirikan piramid manusia di hadapan mereka.

“Apa lagi..naik dan mendarat dengan selamat.”Cabar Isma.Aishah terus melakukan split sebelum menaiki piramid dengan bantuan ahli pasukan sorak yang lain dan terus berdiri di atas piramid.

“St.Jacob banyak budak kaya bodoh!”

Sorakan spontan Aishah menyebabkan Isma mengetap bibirnya.Stacy dan Nadia pula hanya ketawa kerana menganggap Aishah sudah mencabar Isma.Sebelum mendarat dia melakukan sekali lagi split dan mendarat dengan selamat.Dia tersenyum puas.

“Berlagak betul!”Marsha menjuih bibirnya.

Isma menggeleng-gelengkan kepalanya.

“Marsha,you bagi tau I,cheerleader mana yang tak berlagak?”

Marsha menjungkit bahunya.Isma menghampiri Aishah sambil menghulurkan tangannya.

“Aku tak nak kau cakap tidak,kalau tak aku suruh Datuk Aris tarik loan kau..kau memang hebat,kami memerlukan kau sebagai flier.Selamat datang ke pasukan sorak St.Jacob.”

Aishah mengesat peluh di dahinya.Dia menyambut tangan Isma.Aishah sengaja mempoyokan mukanya.Muka terror.

“Okay..aku pun tak de nak buat apa petang-petang ni..”

“Shut up..boleh berlagak tapi jangan terlalu berlagak.”Isma tersenyum sambil melepaskan tangan Aishah.Stacy dan Nadia menghampiri Aishah.

“Hai..saya Stacy.”

“Saya Nadia..kitaorang yang suggest nama awak.”

“Oh,thanks.”Aishah tersenyum sambil berjabat tangan dengan kawan-kawan barunya.

Marsha dan Dayana menghampiri Isma.

“Habis bagaimana dengan Linda?”Marsha bertanya.

“You sendiri tengok budak tu seribu kali lagi bagus daripada Linda.I takkan buang Linda tapi I may be reserved dia.”

“Kapten,you kejam.You kan tak suka budak baru tu.”

“Dayana,professional okay?”Isma mengambil tuala kecil dan mengelap lehernya. “St.Jacob petang ni ada latihan kat padang ragbi.Nadia,Stacy..korang ada overtime..ajar Aishah routine kita.”

“Okeh boss!”Nadia dan Stacy memberi tabik hormat sambil ketawa kecil.Stacy mencubit lengan Aishah.“Hei,first at all..aku dan Nadia bukan kategori budak kaya bodoh okey?”

“Opps,sorry.”Aishah menutup mulutnya. “Aku tak maksudkan korang.”

“Kitaorang tahu..walaupun kau budak baru,nama kau cepat famous sebab cari pasal dengan Akem tau.”Nadia berkata sambil menghirup 100 plus.

“Belum pernah budak perempuan cari pasal dengan Akem tau.Selalunya diorang jatuh cinta tapi kau dah cari pasal.Sebab tu Nadia rasa kau special.”Tambah Stacy.

“Aku special?”Aishah membulatkan matanya.

“Aku kenal Akem lebih daripada Isma,Marsha dan Dayana atau even awek dia sekarang,Mila whatever.”Nadia menepuk bahu Aishah. “Aku terima kasih sangat kau cari pasal dengan Akem.Opps..gi toilet kejap.”

Nadia menepuk-nepuk skirt yang dipakainya dan menuju ke tandas.

“Actually,Nadia first girlfriend Akem..I mean ex-girlfriend.”Stacy berbisik perlahan ke telinga Aishah.

Aishah terlopong.Mulutnya ternganga.

(Dafi..Akem..padang ragbi.Latihan sorak..padang ragbi..Nadia..ex-girlfriend Akem..pilih aku..macam ada bala mendatang aje..).

Keringat dingin mengalir tidak berhenti di dahinya.

****

St.Jacob mesti tawan..Kapten Akem memang menawan..Pasti kalah pihak lawan..

Akem tersenyum mendengar sorakan pasukan sorak di hujung padang.

“Aik,Kapten Akem aje menawan?Sahabatnya Nubhan tak menawan ke?”

“Hehe..bukan aku yang masuk pasukan sorak okey.Awek kau yang masuk pasukan sorak.Kau tanyalah kenapa diorang memuja aku.”

“Blahlah kau!”Nubhan ketawa kecil sambil menolak bahu Akem.

Kedatangan Nadia,Stacy dan Aishah disambut dengan sorakan Marsha dan Dayana sambil menarikan rutin St.Jacob.

Itu dia Nadia..Dia cakap hai hai..Akem cakap bye bye...Kesian ex-gf terabai..

Itu dia Stacy..Muka comel padahal basi..Tak dapat Akem,Nubhan pun jadi..

Itu dia Aishah..Budak kampung naik megah..Cari pasal dengan Akem naik gah..

Marsha dan Dayana ketawa mengekek-ngekek dengan sorakan mereka.Semua ahli pasukan sorak lain memandang dengan perasaan bengkek.(Eew..gediks..pembodek Akem).

Nadia mengambil pom pom berwarna merah jambu daripada Aishah dan menarikan rutinnya.

Marsha dan Dayana dubuk Lion King..Hasad dengki berpusing-pusing..Tak dapat Akem jadi so irritating..Pakwe sorang pun takde keliling!

Nadia menjelirkan lidahnya sebaik sahaja selesai sorakannya.Stacy,Aishah dan ahli pasukan sorak lain bertepuk tangan.

Akem dan Nubhan terlopong melihat kejadian itu.

“Kau ada perasaan lagi kat Nadia?”Tanya Nubhan sambil melambung-lambung bola ragbi dan melontarkannya kepada Akem.

“Tak delah..aku kan couple monyet-monyet dengan dia masa tadika.”

“Tadika?Itu Nadia Nadhira.Aku tanya Nadia Haswani.”

“Nadia harajuku tu?Tak de mendalah.Dia pun dah ada pakwe lain.Tak tau kot dalam diam-diam dia dok syok kat aku lagi.”Akem tersenyum nakal.

“Pasal Stacy..dia pernah syok kat kau sebelum aku?”

“Mana ada..kau ni kita best friend okay.Kau percaya le dengan sorak Marsha dan Dayana tu.Eh,tu budak baru tu kan?”Akem memandang hairan ke arah Aishah yang memakai uniform pasukan sorak(Hoh!).

“A’ah..Aishah yang kau buli bagai nak rak tu.”

“Biadab..mesti le kena buli.”Akem melontarkan bola lonjong itu kepada Nubhan.

Dafi dan Aril masuk ke padang ragbi dengan senyuman yang sinis.Aril mengambil bola itu daripada Nubhan.“Sorry kapten..kitaorang sembahyang Asar dulu tadi.Sembahyanglah kamu sebelum disembahyangkan kan..kan?”

Akem tidak mempedulikan kata-kata Aril,dia terus berdiri di belakang Aril.Nubhan menuju ke posisinya.

“Okeh,St.Jacob sedia!”

Sebaik sahaja Aril membaling bola ke belakang dan disambut Akem.Dafi terus menerjah Akem sehingga terguling.Akem mengetap bibirnya menahan kesakitan.(Aduh..macam nak tercabut bahu aku..)

“Sorry kapten,tak sengaja.”

Dafi tersenyum sinis sambil menjeling ke arah Aril yang cuba menahan ketawa.Akem membetul-betulkan bahunya.Dia melontar semula bola itu kepada Aril.

“Kita mula semula,okeh..St.Jacob sedia!”

Aril melontar bola ragbi itu kepada Akem dan kali ini Dafi menerjah lebih kuat malah dia sempat menendang betis Akem.Akem terguling-guling di atas padang ragbi dengan wajahnya yang kemerahan menahan sakit.

Aishah mula terasa tidak sedap hati.ia berbisik perlahan kepada Stacy.

“Main ragbi memang macam ni punya ganas ke?”

“Ganas tu ganas..tapi hari ini dah macam WWE.”

Dafi ketawa kecil sambil menghulurkan tangannya kepada Akem.

“Sorry kapten..kapten tak cukup fit ke hari ini.”

Akem menggenggam penumbuknya dan langsung memberikan tumbukan ke pipi Dafi.Dafi hampir terjauh sebelum disambut oleh Aril.

“Oi Akem,kau ni tak ada semangat kesukanan la!Kapten konon!”Dafi mengusap pipinya yang membengkak.

“Kau sengaja cari pasal dengan aku kan?”Akem menghempas bola ragbi itu ke padang.

“Kau yang tak ada semangat kesukanan.Blah lah!”Aril menolak bahu Akem.Nubhan segera bergegas ke tengah padang.

“Oi,siamang gagap!Apo kono eh?Kalau ekau nak cari pasal,ekau turun Pilah la.Bukan eh kat padang ragbi.”Nubhan mendapatkan Akem yang kelihatan bengang.

“Amik kau punya Pilah!”

Penumbuk Aril hinggap di hidung Nubhan.Seketika itu suasana menjadi kecoh.Semua pemain ragbi bergaduh di padang ragbi.Pasukan Akem dan pasukan Dafi.Walaupun satu sekolah tapi dah macam lain negeri.

“Alamak,keganasan..apa yang dah jadi ni?”Isma yang baru sampai kelihatan risau meninjau-ninjau keadaan Akem.(Apa yang terjadi kepadamu Akem?).

Aishah memandang rakan-rakan sorak lain yang tergamam melihat pergaduhan secara langsung itu.Dia mesti berbuat sesuatu.Tanpa berfikir panjang,Aishah berlari dengan uniform pasukan sorak berwarna merah jambu dan juga pom pom dengan warna yang sama.

“Berhenti!!!!!!”

Suara Aishah yang gemerincing memenuhi seluruh padang.Semua berhenti bergaduh mendengar jeritan itu kecuali Akem dan Dafi.Suara Aishah mengingatkan mereka kepada Principal Tiara,ibu si Isma.Itu yang menggerunkan.

“Oi,berhenti!”

Aishah mengetuk kepala Akem dan Dafi dengan pom pom di tangannya.

“Oi,sakitlah!”Jerit Dafi.

“Ntah,mengong ke apa?”Akem menggosok-gosok kepalanya.Tak sangka pula pom pom berbulu tu boleh menyebabkan kepalanya sakit.

“Aku yang mengong?Aku yang mengong?”Tanya Aishah sambil menarik kolar polo Dafi dan Akem.Kedua-dua mereka tidak menjawab.(Mengganggu betul minah ni).

“Sekarang korang salam.”

“Aishah,awak ingat ni hari raya ke?”Dafi memandang ke arah Aishah.

“Ntahnya Krismas pun jauh lagi.”Tambah Akem.

“Oh,pandai cakap.Baik korang bersalam,kalau tak dua-dua sekali Aishah bawa jumpa Cikgu Hairi.Biar cantik sikit rekod berhenti sekolah korang.”

“Kalau kau berani..”

“Apa Akem?Kau nak bakar basikal aku?Sebelum kau bakar basikal aku,aku bakar bulu hidung kau!”Jerit Aishah memecahkan keheningan padang ragbi.Padahal dia takut juga kalau Akem betul-betul membakar basikal baru itu.

Akem terdiam.Dia merenung tajam ke arah Aishah.Hati Aishah berdebar-debar takut pipinya pula didebik Akem.Tiba-tiba Akem menolak tangan Aishah.Dia menghulurkan tangan kepada Dafi.

“Aku minta maaf. Setle. Latihan hari ni cancel.Besok kita sambung!”Akem berlalu keluar daripada padang ragbi dengan perasaan bengang.Marsha dan Dayana mengekori Akem sambil mengelap dahi Akem yang berdarah.

Dafi memandang Aishah dengan wajah yang terkejut.

“Dia minta maaf kat saya?Seumur hidup Akem Datuk Aris tak pernah mintak maaf kat orang tau.Apa lagi bukan atas kesalahan dia.Hebat Aishah.”Dafi menepuk-nepuk bahu Aishah.

Stacy dan Nadia mendapatkan Aishah di tengah padang.

“Wow,wonderwoman..kan aku dah cakap kau ni special sikit.”Nadia mencubit pipi Aishah.

Aishah terdiam. (Wonderwoman?Aku cuma tak suka tengok orang bergaduh..tak suka sangat..)

Labels: , ,


Older Post | Newer Post
Welcome
Hye dan Assalamualaikum,harap korg suke blog neh.Komen komenla yew :D

Gosip

ShoutMix chat widget

Video ♥
Ucapan Akim

Ucapan Aishah

Ucapan Aidilfitri Akim

Ucapan Aidilfitri Aishah

Lagu Kita feat Aishkim

Aishkim


Credit
Template by : Jaja
Background by : FPA

Navigations Here

Aishkimmers Linkies Entries